Deschiderea ediției a V-a a Conferințelor București-Chișinău „Identitate, patrimoniu, globalizare” la UB

În zilele de 21 și 22 martie 2024, Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universității din București, împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova au organizat cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

Joi, 21 martie 2024, începând cu ora 9:00, în Sala Senatului din cadrul Rectoratului Universității din București, au avut loc deschiderea oficială a conferinței, precum și sesiunea plenară a evenimentului. 

Programul și prezentarea conferinței sunt disponibile aici.

Astfel, în deschiderea evenimentului au luat cuvântul prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București și conf. univ. dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova. Cei doi au subliniat importanța definirii identității naționale în contextul socio-politic actual, precum și misiunea universităților de a contribui la construcția dimensiunilor realității. 

„Bine ați revenit la Universitatea din București! Ne întâlnim astăzi din nou pentru a discuta despre identitatea noastră și despre viitorul comun al românilor din România și al românilor din Republica Moldova. Identitățile noastre sunt multiple, iar ceea ce mi se pare important este cine vorbește. Cred că rolul acestor conferințe comune este esențial, fiindcă, în aceste vremuri, tocmai despre identitățile naționale trebuie să vorbim. Am folosit pluralul intenționat, pentru că sunt foarte multe dimensiuni ale acestora. Misiunea unei nații trebuie să formuleze răspunsul la întrebările Ce suntem noi? Cum am ajuns aici? Dacă nu știm de unde venim, nu știm încotro mergem. De multe ori uităm, mai ales că avem dimensiuni multiple ale realității. Universitățile au misiunea fundamentală de a răspunde la aceste întrebări.”, a subliniat prof. univ. dr. Marian Preda, rector al Universității din București.

În continuare, în cadrul sesiunii plenare, moderată de prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector responsabil de Bugetare și Resurse Umane și cadru didactic al Facultății de Istorie a Universității din București, au fost susținute prezentări ce au avut ca temă centrală identitateapatrimoniulglobalizarea.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București și membru al Academiei Române, a susținut o prelegere despre aspecte metafizice ale identității, identitate națională și culturală, precum și despre cosmopolitismul local înrădăcinat. 

Prof. univ. dr. Dragoș Paul Aligică, cadru didactic la Facultatea de Administrație și Afaceri a UB și membru corespondent al Academiei Române, a continuat prin a adăuga un comentariu temelor evidențiate de prof. univ. dr. acad. Mircea Dumitru, continuând prin a dezvolta ideea de identitate națională, identitatea personală și identitatea colectivă. 

De asemenea, prof. univ. dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, a dezbătut problema retrocedării Basarabiei statului Român în istoriografia rusă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.

În încheiere, conf. univ. dr. Constantin Vică, prorector pentru Internaționalizare și relații publice și cadru didactic la Facultatea de Filosofie a UB, a vorbit despre globalizare în contextul totalismului digital, precum și despre noi forme ale colectivismului, de la platforme online la Inteligența artificială.

Ediția din acest an a Conferinței București-Chișinău se dorește a fi și un reper semnificativ al seriei de evenimente prin care comunitatea UB celebrează 160 de ani de la înființarea Universității din București și 330 de ani de tradiție academică la București, prin marcarea rolului aparte – științific, dar și afectiv – pe care îl ocupă relația sa cu Universitatea de Stat din Moldova.

Lucrările pe secțiuni s-au desfășurat la Facultatea de Filosofie a UB, în zilele de 21 și 22 martie 2024. Acestea au constituit nu doar prilejul reînnodării întâlnirii deja tradiționale dintre reputați specialiști de la cele două centre universitare, ci și o ocazie excelentă pentru dezbateri științifice de calitate la care participă figuri marcante din domeniul științelor socio-umane.