Fenomenul Piața Universității
Instituție fondatoare a statului modern român, Universitatea din București și-a reafirmat, la 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității – unul dintre cele mai puternice momente anticomuniste – angajamentul său pentru păstrarea și cultivarea valorilor și principiilor democrației autentice. În 1990, studenți și profesori ai Universității din București au fost printre aceia care au cerut ca România să fie „zonă liberă de neocomunism”. Din Piața Universității – „km 0 al democrației”- studenții și profesorii noștri au fost cei care, alături de alte zeci de mii de români, au dat viață zile la rând celei mai ample mișcări anticomuniste din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier. Balconul Universității din București a fost locul de unde lideri ai mișcării din Piață- studenți și intelectuali ai vremii – au vorbit mulțimii aflate la Universitate, dar și României de atunci, despre libertate, democrație, elite politice și adevăr.
Prin valorile și principiile clamate în aprilie 1990, România de astăzi rămâne profund legată de Fenomenul Piața Universității. Democrația e un bun câștigat de aproape 34 de ani, dar ea trebuie protejată împotriva oricărui derapaj antidemocratic. Libertatea de gândire și libertatea de expresie sunt principii de la care nu poate abdica niciunul dintre noi. Lupta împotriva xenofobiei, a rasismului, a discriminării cere și astăzi măsuri și acțiuni concrete din partea noastră, a tuturor. Apărarea demnității umane și egalitatea în drepturi rămân în continuare probe ale valorilor noastre comune.
Fidelă tuturor acestor principii și valori, Universitatea din București continuă să educe și să formeze noi generații de tineri cu dorință de dreptate și adevăr, cu deschidere pentru cunoaștere și știință. Universitatea rămâne loială misiunii sale istorice de a contribui la o Românie mai bună, la o societate cu un solid fundament democratic.
Iar Balconul dinspre Piața Universității va fi mereu locul simbolic de întâlnire și simbioză între spiritul Universității din București și energia creatoare a unei societăți dornice de libertate, dreptate, demnitate și adevăr.
Astfel, în 2020, la 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității, cea mai amplă mișcare anticomunistă din Europa de Est, Universitatea din București a primit vizita domnului Klaus Iohannis, Președintele României, în cadrul unui eveniment care și-a propus să realizeze un exercițiu de rememorare colectivă a momentelor din iunie 1990.
În prezența reprezentanților comunității academice a Universității din București – cadre didactice și studenți –, Klaus Iohannis a subliniat rolul important al universităților, care „au fost, rămân și vor fi și pe viitor un far pentru democrație, menținând viu spiritul civic și încurajând participarea activă a comunității academice la viața cetății”.
Proiectul propune un esențial exercițiu de memorie colectivă despre evenimentele care au avut loc în Piața Universității în urmă cu 30 de ani, într-un act de reparație morală destinat victimelor represiunii violente din vara anului 1990, și adresează o invitație la dialog societății academice și civile în ansamblul lor.
De asemnea, în cadrul evenimentului a fost vernisată și expoziția „30 de ani de la Piața Universității”, organizată de Muzeul Universității din București. Expoziția, disponibilă în format digital aici, aduce în atenția comunității importanța valorilor democratice și rolul Universității din București ca factor coagulant al dezbaterilor civice în primele luni după Revoluția Anticomunistă din Decembrie 1989, făcând publice o parte din informațiile documentate în cadrul Muzeul Universității din București.
Mai multe informații despre proiectul „Piața Universității la 30 de ani” sunt disponibile aici, o galerie foto extinsă de la eveniment sunt disponibile aici, iar o parte dintre imaginile vernisate în cadrul expoziției sunt disponibile aici.