Apel de participare pentru profesorii, cercetătorii și doctoranzii UB la conferința „Excelența (și) la feminin în Universitatea din București. Către o istorie incluzivă a personalităților din UB”. Evenimentul face parte din seria celor care marchează 160 ani ai UB

În contextul marcării celor 160 ani de la înființarea Universității din București, în perioada 8 – 9 iulie 2024 va avea loc conferința „Excelența (și) la feminin în Universitatea din București. Către o istorie incluzivă a personalităților din UB”.

Conferința este dedicată recuperării și revalorizării contribuției femeilor la viața academică în general și la viața academică din Universitatea din București în particular. Evenimentul are la bază o inițiativă a Planului pentru Egalitatea de Gen din Universitatea din București și este concepută de un grup de specialiști de la Facultatea de Istorie împreună cu o echipă interdisciplinară provenind din mai multe facultăți – Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Facultatea de Biologie, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – și de la Muzeul Universității din București.

Din comitetul de organizare fac parte prof. univ. dr. Laura Grünberg, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UB, și conf. univ. dr. Florentina Niţu, cadru didactic la Facultatea de Istorie a UB.

Termenul-limită de transmitere a candidaturilor: duminică, 16 iunie 2024

Membrii comunității academice a UB – profesori, cercetători, doctoranzi – sunt invitați să dea curs apelului de participare la conferință. În acest sens, aceștia vor completa online până duminică, 16 iunie 2024formularul de înscriere, și vor trimite un rezumat restrâns al lucrării (titlul și maximum 150 de cuvinte).

Persoanele interesate sunt invitate să prezinte lucrări științifice din domenii cât mai diverse, inspirate de titlul și obiectivele conferinței, bazate pe proiecte de cercetare individuale sau colective aflate în diferite faze de lucru. Lucrările pot pleca de la întrebări, teme de cercetare de tipul următor (listă orientativă): Este nevoie de un discurs instituțional incluziv privind excelența în universitate?; Ce înseamnă a fi personalitate în mediul academic?; Cine sunt personalitățile invizibile/mai puțin vizibile din istoria instituțională UB? Care sunt mecanismele de marginalizare/ignorare/pseudo includere din perspective istorice, politice, culturale?; Instituția comemorării-perspective interdisciplinare de cercetare; Sursele necesare cercetării pe acest subiect: identificare, cercetare și valorificare; Proiecte în domeniul conturării unei istorii a excelenței la feminin în universitate; Care este discursul vizual al universității despre excelență și diversitate: starea de fapt; Recuperare, revalorizare = corectitudine politică și cancel culture?; Marketingul/brandul unei universități din perspectiva modelelor și valorilor promovate; Inițiative și propuneri de viitor pe marginea tematicii conferinței (parteneriate, publicații, linii de finanțare).

Pentru informații suplimentare, candidații pot adresa întrebări către Valentin Maier – valentin.maier@g.unibuc.ro și drd. Alexandra Dimofte  alexandranicoleta.dimofte@gmail.com, ambii membri din comitetul de  organizare al evenimentului.

Organizatorii vor notifica candidații în timp util dacă propunerile acestora au fost sau nu acceptate. Pentru participanții din afara Bucureștiului vor fi asigurate decontarea cazării şi transportului.

După conferință, până la finalul anului 2024, va fi publicat un volum interdisciplinar care să cuprindă lucrările extinse prezentate la conferință, precum şi alte cercetări pe marginea aceleaşi tematici, care ne vor fi trimise în timp util. Volumul va fi publicat la Editura Universității din București – Bucharest University Press în cadrul Colecției „Studii de Gen  Dialoguri Interdisciplinare” .

Cercetarea interdisciplinară a istoriei instituționale și din perspectiva contribuției femeilor la excelența și performanța academică, dar și la viața și bunul mers al instituției în epoci și conjuncturi diferite este în primul rând o necesitate, având în vedere faptul că UB este astăzi, cel puțin numeric, o instituție puternic feminizată. Pe de altă parte conferința este un prilej bun de: regândire mai largă a conceptului de excelență, printr-o abordare incluzivă a comportamentelor, realizărilor și valorilor legate de meritocrație, performanță academică; inițiere a unor programe de cercetare interdisciplinară privind dimensiunea de gen a universității în general; pregătire a terenului pentru construirea unui discurs scris și vizual mai incluziv și echilibrat, bazat pe documentare științifică interdisciplinară, privind istoria Universității din București.