Apel la contribuții pentru conferința „Universitatea din București – 160 – catalizator al modernizării României”, care marchează 330 de ani de învățământ românesc

Miercuri, 17 iulie 2024, va avea loc conferința „Universitatea din București – 160 – catalizator al modernizării României”, care marchează un dublu eveniment: pe de o parte, 160 de ani de la înființarea Universității din București și, totodată, 330 de ani de la prima formă de învățământ superior în spațiul Țării Românești.

Evenimentul, găzduit de Casa Universitarilor (Strada Dionisie Lupu, nr. 46, Sector 1), are un caracter interdisciplinar, reunind specialiști din diverse domenii pentru a discuta și analiza evoluția învățământului superior românesc.

Scopul principal al conferinței este de a genera noi abordări analitice și metodologice privind istoria învățământului, cu un accent deosebit pe dezvoltarea instituțională a Universității din București ca principal vector de progres în spațiul românesc.

Cu această ocazie, membrii comunității academice a UB sunt invitați să se înscrie la conferință pentru a explora valențele temei propuse. Participanții care doresc să participe la conferință vor completa online următorul formular de înscriere până cel târziu marți, 09 iulie 2024. Organizatorii vor notifica rapid acceptarea, astfel încât pe 10 iulie va fi publicat  programul.

Participanții vor avea ocazia să exploreze diferite aspecte ale istoriei universitare, să împărtășească rezultate recente ale cercetărilor lor și să discute provocările și perspectivele viitoare ale educației superioare în România.

Lista orientativă a temelor științifice pe care organizatorii le propun persoanelor interesate să contribuie include subiecte precum: Surse inedite: Prezentarea unor lucrări memorialistice nepublicate, a unor fonduri arhivistice personale și a unor fonduri de arhivă puțin sau deloc cercetate; Evoluția instituțională: Analiza evoluției Rectoratului, Senatului, Facultăților, Grădinii Botanice și rețelei de cămine și cantine studențești în această perioadă; Universitatea: Catalizator al modernizării; Activitatea academică: Evaluarea activităților educaționale, de cercetare și de popularizare științifică; Acțiuni umanitare: Documentarea acțiunilor umanitare întreprinse; Patrimoniul Universității din București; Conducerea UB: Istoria rectorilor Universității din București; Viața studențească; Studii statistice: Studiul evoluției numărului de studenți și al corpului profesoral; Colaborări naționale: Cooperările dintre Universitatea din București și alte instituții de învățământ superior din țară și Colaborări internaționale.

Istoria învățământului superior din România este o direcție de cercetare aflată într-o continuă evoluție, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Această transformare este rezultatul eforturilor constante și dedicării cercetătorilor, inclusiv a celor prezenți la această conferință. Contribuțiile dumneavoastră au fost esențiale pentru îmbunătățirea înțelegerii și dezvoltării acestui domeniu, facilitând un progres semnificativ în modul în care percepem și studiem istoria educației superioare românești.

Din comitetul de organizare face parte conf. univ. dr. Matei Gheboianu, cadru didactic la Facultatea de Istorie a UB, care poate fi contactat la adresa de e-mail matei.gheboianu@istorie.unibuc.ro.

Totodată, în contextul marcării celor 160 ani de la înființarea Universității din București, în perioada 8 – 9 iulie 2024, va avea loc conferința „Excelența (și) la feminin în Universitatea din București. Către o istorie incluzivă a personalităților din UB”.