Conferința „Excelența (și) la feminin în Universitatea din București. Către o istorie incluzivă a personalităților din UB”: evenimentul face parte din seria celor care marchează 160 ani ai UB

În contextul marcării celor 160 ani de la înființarea Universității din București, în perioada 8 – 9 iulie 2024 va avea loc conferința „Excelența (și) la feminin în Universitatea din București. Către o istorie incluzivă a personalităților din UB”.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 9:00 în format hibrid, atât în Amfiteatrul „Ion Mihăilescu” al Rectoratului Universității din București (Șoseaua Panduri, nr. 90, sector 5), cât și online, pe platforma Google Meet.

Conferința este dedicată recuperării și revalorizării contribuției femeilor la viața academică în general și la viața academică din Universitatea din București în particular. Evenimentul are la bază o inițiativă a Planului pentru Egalitatea de Gen din Universitatea din București și este concepută de un grup de specialiști de la Facultatea de Istorie împreună cu o echipă interdisciplinară provenind din mai multe facultăți – Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Facultatea de Biologie, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – și de la Muzeul Universității din București.

Din comitetul de organizare fac parte prof. univ. dr. Laura Grünberg, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UB, și conf. univ. dr. Florentina Niţu, cadru didactic la Facultatea de Istorie a UB.

Cercetarea interdisciplinară a istoriei instituționale și din perspectiva contribuției femeilor la excelența și performanța academică, dar și la viața și bunul mers al instituției în epoci și conjuncturi diferite este în primul rând o necesitate, având în vedere faptul că UB este astăzi, cel puțin numeric, o instituție puternic feminizată. Pe de altă parte conferința este un prilej bun de: regândire mai largă a conceptului de excelență, printr-o abordare incluzivă a comportamentelor, realizărilor și valorilor legate de meritocrație, performanță academică; inițiere a unor programe de cercetare interdisciplinară privind dimensiunea de gen a universității în general; pregătire a terenului pentru construirea unui discurs scris și vizual mai incluziv și echilibrat, bazat pe documentare științifică interdisciplinară, privind istoria Universității din București.

Mai multe informații despre eveniment pot fi consultate aici.